Osam znakova da organizmu nedostaje cink

Kako bi naše telo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko telo, uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog, dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju i pomaže telu u proizvodnji važnog hormona štitne žlezde – T3.

Cink doprinosi boljem radu imunološkog sistema, deobi ćelija, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te uopšteno rastu i razvoju čoveka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrednog minerala.

Cink je jedan od pet najvažnijih minerala
Školjke su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih materija, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća.

Različite vrste žitarica takođe su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka ishrani.

Iako telo ne zahteva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko telo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može se manifestovati u obliku:akni, ekcema, suve kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije;nespecifične oralne ulceracije ili belog sloja na površini jezika;respiratornih i gastrointestinalnih problema;gubitka apetita;letargičnosti;gubitka kose;sporog zarastanja rana;opadanja kose

S obzirom na to da se cink dobijen iz mesa u telu apsorbuje puno delotvornije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, pasulja, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od celih žitarica.

Deset namirnica koje sadrže najveće količine cinka:Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umerenim količinama);Školjke (rakovi, škampi);Mahunarke;Semenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice);Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščićI i bademi);Mlečni proizvodi (sir, mleko);Jaja;Cele žitarice;Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj);Tamna čokolada.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*