Otkrijte koji vitamin vam nedostaje

Kvalitetna hrana postaje prava retkost, a shodno tome globalno raste broj ljudi koji hronično pate od deficita nekog od esencijalnih vitamina.

Najveća nevolja je u tome što mnogi za nedostatak nekog od ovih važnih hranljivih materija saznaju tek kada situacija postane dramatična, a simptomi više nego vidljivi.

Bitno je da se istakne da niko ne može sam sebi da postavi preciznu dijagnozu.Postoje, ipak, znaci koji jasno ukazuju na nedostatak određenog vitamina.

U slučaju da prepoznate neki od simptoma, osnovno je da se potraži pomoć lekara.

Vitamin C
Najčešći faktori rizika za nedostatak vitamina C su loša ishrana, alkoholizam, teške mentalne bolesti i pušenje. NJegov nedostatak nagoveštavaju sklonost infekcijama, pojava modrica, sporije zarastanje rana, zatim uvijanje, pucanje i urastanje dlaka na telu, bolni i natečeni zglobovi, krvarenje desni, anemija, umor i loše raspoloženje, dobijanje na težine bez promene navika u ishrani. Da bi telo svakodnevno dobijalo dovoljne količine vitamina C od suštinskog značaja je da se jede presno voće i povrće.

Vitamin A
Gruba, suva i nadražena koža, gubitak apetita, čest umor, slaba kosa bez sjaja, lomljivi nokti, nastanak peruti, koža sklona aknama su upozoravajući znaci nedostatka vitamina A. Ipak, kako stručnjaci ističu, njegov deficit najčešće se ogleda u promenama na očima. Vitamin A ili retinol nalazi se najviše u uljima riblje jetre, žumancetu, maslacu i pavlaci. Zeleno lisnato i žuto povrće sadrži karotenoide kao što je beta karoten, koji se u telu pretvaraju u vitamin A.

Vitamin E
Deficit vitamina E u organizmu se ne pokazuje toliko vidljivim spoljnim znacima, već su simptomi uočljivim u krvnoj slici. Dakle, ukoliko patite od nedostatka crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) znači da vam nedostaje i vitamin E.

Inače, vitamin E ima važnu antioksidativnu ulogu, u smislu pomaganja ćelijama da se zaštite od štetnih uticaja slobodnih radikala. On je potreban i za normalno funkcionisanje imunog sistema u borbi protiv bakterija i virusa. Pomaže i u širenju krvnih sudova i sprečavanju zgrušavanja krvi unutar njih. Osim toga važan je i za normalnu “komunikaciju” između ćelija u izvršavanju njihovih funkcija.

Vitamin grupe B
Kod nedostatka vitamina B1 simptomi su neurološke smetnje, slabost i grčenje mišića, problemi sa pamćenjem, nastanak edema. Simptomi mogu da uključuju i gubitak apetita, razdražljivost i poremećaje u sistemu za varenje. Kod potpunog nedostatka dolazi do bolesti beri-beri. Deficit vitamina B2 vidljiv je u uglovima usana, oko kojih se učestalo javljaju rane i oštećenja kože. Manjak vitamina B3 i B7 ogleda se u mnogim problemima sa kožom.

Nedostatak vitamina B6 se javlja kod dijabetičara, starijih osoba, trudnica i dojilja. Kada je u minusu povezan je sa oboljenjima bubrega, grčevima u rukama i nogama, nesanicom i anemijom. Folna kiselina ili vitamin B9 je često u deficitu kod trudnica, žena koje uzimaju kontraceptivne pilule, osoba sa probavnim tegobama i kod alkoholičara. Još jedan vitamin iz B grupe – B12 je veoma bitan.

Njegov deficit uzrokuje obamrlost u rukama, stopalima i/ili nogama, poteškoće s hodanjem i ravnotežom, anemiju, oticanje jezika, gubitak pamćenja, čak i pojavu paranoje i halucinacija.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*