Ove jutarnje navike pod hitno treba menjati

Svako od nas ima svoje jutarnje rituale, pa neki ne mogu da se razbude dok ne popiju kafu, a ima i onih koji, recimo, vole da treniraju čim otvore oči. Britanska doktorka Mirijam Stopard, međutim, savetuje da ne vežbate baš odmah po buđenju.

“Mišići su ujutro ukočeni, intervertebralni diskovi nisu dovoljno opušteni, pa su veće šanse da se povredite“, kaže dr Stopard.

Osim toga, iako je sveže ceđeni sok od pomorandže vrlo zdrav, dr Stopard kaže da će vam, ako ga popijete na prazan stomak, doneti više štete nego koristi. Ovaj napitak će, ispijen na prazan stomak, preopteretiti metabolizam i podići će nivo šećera u krvi jer metabolizam, koji reguliše insulin, nije u potpunosti funkcionalan odmah po buđenju.

Kafa, koju mnogi piju ujutro tvrdeći da bez nje ne mogu da se razbude, zapravo je potpuno pogrešan izbor. Ukoliko ovaj popularni napitak popijte praznog stomaka, smanjićete sposobnost metabolizma da kontroliše nivo šećera u krvi, a pored toga će vam kafa dati i osećaj sitosti, zbog kojeg ćete uneti manje hranljivih namirnica za doručak.

Konzumiranje kafe u umerenim količinama, inače, nije štetno, ali jeste ukoliko je pijete praznog stomaka – novo istraživanje je pokazalo da se na taj način smanjuje sposobnost kontrole šećera u krvi za čak 50 odsto!

Kao idealan jutarnji obrok, dr Stopard preporučuje hranljivi doručak, koji se sastoji, recimo od ovsenih pahuljica ili kaše, jogurta, tosta sa avokadom.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*