Ove namirnice pomažu kod glavobolje

Ako živite sa migrenom, često vam nije ni do čega, a kamoli do jela kada se desi napad, ali vjerovatno znate da određena hrana i piće mogu da isprovociraju ili intenziviraju glavobolju.

Zato je važno voditi računa o tome šta jedemo i pijemo ako smo skloni glavoboljama.

Banane

Banane su dobra opcija ako tražite rješenje za brzi obrok koji može da utječe na sprečavanje napada migrene ili ​​hipoglikemijske epizode.

I stručnjaci kažu: bolje banana nego neka prerađena ili rafinisana hrana, grickalice ili slatkiši. Dr Win Brown, načelnik odjeljenja Opće medicine u bolnici Wake Forest Baptist Health u Sjevernoj Karolini, kaže da su odlična hrana za brzi energetski oporavak i bogate su magnezijem, što može biti od pomoći kada ljudi imaju glavobolje.

Banane se sastoje od oko 74 posto vode tako da postoje i prednosti hidratacije, a ona je čest razlog glavobolje, podsjeća dr. Brown.

Lubenica

Mnogi i dalje ne znaju da lubenica spada u povrće zbog načina na koji se uzgaja, iako većina misli da pripada voću zbog slatkog ukusa i sadržaja šećera. Lubenicu također većinski čini voda, čak 92 posto.

Unošenje dovoljno tečnosti je važno za sve aspekte zdravlja, uključujući i prevenciju migrene, kaže dr. Brown. Otprilike jedna od tri osobe sa migrenom kaže da bi dehidracija mogla da bude okidač, izvještava organizacija American Migraine Foundation.

Što više povrća i voća unosimo sa visokim sadržajem vode, to će i hidrirajući efekat biti bolji, kaže dr. Brown.

Sjemenke i orašasti plodovi obezbjeđuju magnezij i vlakna

Nedostatak magnezija je jedan od najčešćih nutritivnih uzroka upornih klaster glavobolja, kaže Sara Tomsen Fereira, registrovana dijetetičarka u Centru za funkcionalnu medicinu klinike Klivlend u Ohaju.

Dnevno uključivanje u ishranu veće količine namirnica bogatih magnezijem jedan je od najboljih načina da se odbranimo od ove vrste glavobolja- kaže Sara Fereira.
Ona dodaje i da su laneno sjeme, sjemenke bundeve i čija sjeme dobri izvori magnezija. Sjemenke bundeve su bogate i vlaknima. To će spriječiti i zatvor. I indijski orah je, naglašava dijetetičarka, dobar izvor magnezija.

Kafa

Kafa sadrži kofein, koji ulazi u sastav nekih lijekova protiv glavobolje pa tako kod nekih i šoljica kafe može da utječe blagotvorno da bol u glavi prođe. Međutim, to ne važi za sve ljude, pa treba biti oprezan, posebno kod onih sa visokim pritiskom.

Dr Brown podsjeća da kofein može da ostane u našem digestivnom sistemu do pet sati i da neke osobe koje su navikle na više kafa dnevno mogu da budu sklone glavoboljama ako neku od uobičajenih kafa “preskoče”.

Beskofeinska kafa bi mogla da bude dobro rješenje, ali stručnjaci podsjećaju da i ona sadrži određeni nivo kofeina.

Bobičasto voće ublažava pritisak u sinusima

Borovnice, jagode, kupine i maline su dobar izbor jer su dobri izvori antioksidanata. Bobice su i više izložene pesticidima, pa dr. Brown preporučuje nabavku organskog voća kad god je to moguće i ako postoje finansijske mogućnosti.

izvor hayat.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*