Ove navike značajno usporavaju vaš metabolizam

Metabolizam je sveukupnost kemijskih reakcija u organizmu, kojima se složene molekule sintetiziraju ili razgrađuju. Pritom se u složenim molekulama energija pohranjuje ili se njihovom razgradnjom oslobađa, a usklađenost tih procesa omogućuje život.

Postoje navike koje nam se čine nebitnim, ali one itekako mogu poremetiti metabolizam.

Ako pijete kavu bez kofeina propuštate jednostavan i ukusan način da privremeno ubrzate metaboličko sagorijevanje. Kofein stimulira središnji živčani sustav. Procjenjuje se da pijenjem kave bogate kofeinom možemo ubrzati metabolizam za 15 posto za samo tri sata. Naravno, ako vas muči kiselina, prijeđite na varijantu s manje kofeina.

Ako jedete samo zobenu kašu ili pecivo za doručak, ne uzimate dovoljno proteina. Dobro je što jedete ujutro jer redovni obroci čine vaš metabolizam jakim, ali i malo proteina učinilo bi ga još jačim. Za njihovu je probavu potrebno više energije od ugljikohidrata, a utječu i na povećanje mišićne mase.

Stoga dodajte 20 g proteina svom doručku, otprilike količinu koja odgovara jednoj šalici jogurta s niskim udjelom masti.

Problem je i ako ne jedete nakon treninga jer niste gladni. Treninzi, naime, iscrpljuju mišiće, a unosom prave količine hranjivih sastojaka samo sat vremena nakon treninga pomaže im da se oporave. Pojedite oko 15 g proteina i 15 g ugljikohidrata.

Svakog dana ustajete u isto vrijeme, ali vikendom ste dugo vani pa duže spavate? Samo jedna besana noć može poremetiti ritam gena koji održavaju vaš metabolizam brzim. Potrudite se da tijekom cijelog tjedna odlazite na spavanje u približno isto vrijeme.

Stravična je greška ako ujutro niste pili vodu. Naime, vaš metabolizam sumira sve procese koji u vašem tijelu proizvode energiju – probavu, mišićne kontrakcije, eliminiranje štetnih tvari i sl. U svemu tome hidratacija igra veliku ulogu, ako ne i ključnu. Ako ste dehidrirali, taj sustav može biti jako usporen ili raditi na optimalnoj razini, što opet može usporiti vaš metabolizam. Zapamtite, urin bi trebalo da bude svijetložut. Čim je tamniji znači da ste dehidrirani.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*