Ovo je začin broj jedan za snižavanje krvnog pritiska

Velika je verovatnoća da poznajete nekoga ko pati od visokog krvnog pritiska.

Visoki krvni pritisak može da oštetiti arterije i izložiti vas većem riziku od srčanog i moždanog udara, a ono što jedemo igra važnu ulogu u zdravlju srca.

Preporuka je konzumirati voće, povrće, celovite žitarice, nemasne mlečne proizvode, ribu, orašaste plodove i mahunarke te ograničiti unos zasićenih masti, alkohol, so i dodani šećer.

Kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska, jedan začin se ističe – đumbir.

Studija objavljena 2019. u časopisu “Phytotherapy Research ” otkrila je da đumbir uzrokuje značajno smanjenje krvnog pritiska. Međutim, važno je napomenuti da je to smanjenje primećeno samo kod ispitanika u dobi od 50 godina ili mlađih.

Doza potrebna za smanjenje krvnog pritiska bila je najmanje 3 grama dnevno, što je manje od 2 kašičice mlevenog đumbira, tokom 7 do 12 nedelja.

“Đumbir može pomoći u snižavanju krvnog pritiska jer deluje slično lekovima za snižavanje krvnog pritiska”, kaže dijetetičarka Megan Bird.

Osim toga, antioksidativna svojstva đumbira mogu pomoći u regulaciji pritiska. Đumbir je prepun biljnih jedinjenja poput gingerola, shogaola, zingerona i paradola koji mogu podstaći antioksidacijsku aktivnost koja održava krvne žile čistima.

Takođe, ta jedinjenja mogu podstaći širenje krvnih žila, poboljšavajući protok krvi.

Postoje i neki dokazi da suplementacija đumbirom može pomoći u poboljšanju holesterola, šećera u krvi i upala, prema istraživanju objavljenom u časopisu “Nutrition Reviews” 2021. godine.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*