Pet opasnih navika štetne su poput pušenja

Svi znamo koliko je pušenje štetno za naš organizam, ali moderno vreme karakteriše niz faktora koji pušenje postupno pomeraju sa vrha liste smrtonosnih navika, upozoravaju američki naučnici.Evo kojih 5 stvari nas ubijaju, a svakodnevno ih radimo:

Usamljenost:Novija istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu “smrtonosnog” popisa.

Društvene mreže i sve ređe druženje “uživo” s prijateljima i kolegama doveli su do toga da usamljenost poprima neverovatne razmere.

Profesorka psihologije na Brigham Young Universityju, Džulijen Holt Lunštad kaže da je učinak usamljenosti na smanjenje životnog veka kao da pojedinac dnevno popuši 15 cigareta.

Sedelački način života:Sedelački način života tokom celoga dana povećava rizik od oboljevanja od više vrsta raka, pokazala je studija iz 2014.

Svaka dodatna dva sata sedenja povećavaju rizik od oboljevanja od raka debelog creva, karcinoma endometrija, raka pluća, bez obzira na to da li pojedinac vežba tokom dana.

Čak i uz redovno vežbanje, sedenje duže od osam sati na dan povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.

Manjak sna:Američki naučnici ustanovili su da 50 do 70 miliona stanovnika SAD-a pati od poremećaja spavanja. Nedovoljna količina sna, upozorio je profesor Valerij Gafarov iz SZO-a, povećava rizik od moždanog i srčanog udara u jednakoj meri kao svakodnevno pušenje.

Solarijum:Iako se korišćenje solarijuma čini kao varijanta sunčanja koju imamo pod kontrolom, oboje može biti jednako opasno za organizam kao pušenje.

Dermatolozi su još 2014. dokazali da preterano korišćenje solarijuma izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

Nezdrava ishrana:Slatka i prerađena hrana bogata zasićenim masnim kiselinama utiče na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti poput pušenja. Godine 2016. naučnici koji se bave istraživanjem smrtnih slučajeva kao posledice loše ishrane, zaključili su da je stopa smrtnosti premašila one od alkohola, droge i duvana.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*