Pojavile su vam se male bijele izbočine ispod očiju: To znači samo jedno

Potpuno su bezopasne, ali jednostavno prave estetski problem

Male bijele izbočine na licu karakteristične su za novorođenčad i skoro polovina beba ih ima. Ponekad ove bubuljice ostaju sa nama do punoljetstva.

Dobra vijest je da je sasvim normalno imati ih i nema potrebe da brinete. Pred vama su jasna objašnjenja, sve na jednom mestu, tako da nema potrebe da grozničavo surfujete vebom u potrazi za odgovorima .

Izbočine imaju službeni naziv – milia ili mlečne mrlje. Ispunjene su keratinom koji je zarobljen tačno ispod vaše kože. Najčešće se pojavljuju na kapcima, obrazima, čelu.

Mnogi vjeruju da su milije oblik akni, međutim, to je daleko od istine, jer akne obično izazivaju hormoni.

Zašto se uopšte pojavljuju?

Iako niko zaista ne zna šta tačno uzrokuje milije, ipak postoje neka moguća objašnjenja. Vaša koža je možda oštećena. Efekti iritacije, izlaganja suncu, opekotina ili teških proizvoda za negu kože mogu dovesti do milija. Drugi mogući razlog je nakupljanje mrtve kože, koja je zarobljena u porama. Konačno, najjednostavniji odgovor na ovo su vaši geni. Možda ste samo genetski predisponirani.

Šta treba da radite s njima?

Ne morate ništa da radite u vezi sa izbočinama jer su potpuno bezopasne. Ipak, ako ste zabrinuti zbog estetskog aspekta, postoje neka rješenja koja bi vam mogla pomoći. Imajte na umu da se nijedna od mogućih preventivnih mera nije pokazala potpuno efikasnom, ali možda biste ipak željeli da pokušate.

Vlažite i zaštitite kožu

Ulaganje u dobru kremu za sunčanje i hidratantnu kremu je dobra ideja. Ovi proizvodi će vam pomoći da osigurate da vaša koža bude zaštićena, meka i fleksibilna. Ne zaboravite da nanesete kremu za sunčanje čak i zimi ili kada sjedite blizu prozora.

Piling

Bitno je da ne pretjerujete. Koristite nežne pilinge kako ne biste oštetili kožu i izazvali još više izbočina. Pažljivo uklonite mrtve ćelije kod kuće ili nabavite profesionalne tretmane lica.

Probajte proizvode sa retinolom

Vjeruje se da je retinol sastojak koji iskorjenjuje milije. Kreme sa retinolom otkrivaju glatki sloj kože i sprečavaju nakupljanje. Imajte na umu da neki proizvodi koji sadrže retinol mogu biti grubi za kožu, pa se odlučite za nježnije.

Koristite salicilnu kiselinu

Ova kiselina se često preporučuje kao način za borbu protiv akni, a mogla bi da djeluje i za milije. Poenta je da se razblaže slojevi kože, najbolje vrijeme za nanošenje salicilne kiseline je neposredno prije spavanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*