Poza u kojoj spavate utiče na celokupno zdravlje – i samo jedna je ispravna

Kvalitetan san presudan je za zdravlje svakog čoveka, ali jedan od faktora koji se često zanemari je poza u kojoj spavamo. Određeni položaji spavanja mogu otežati disanje, opteretiti leđa, vrat ili ramena. Stručnjak za spavanje i kiropraktičar doktor Entoni Vukovič otkrio je kako poza u kojoj spavamo utiče na naše zdravlje.

Spavanje na stomaku

“Kad spavate na stomaku, sva kompresija je u donjem delu leđa. Ljudi inače vole da podignu jednu nogu i spavaju s podignutim rukama. To će uzrokovati rotaciju u donjim pršljenovima kičme, kao i u lumbalnom delu, kojoj će se vaše telo prilagoditi i zavojiti donji deo leđa.” Objasnio je kako spavanje u tom položaju može dovesti do zakrivljenosti kičme.

Ne samo da je vrat uvek okrenut i kičma je iskrivljena, već i zglobovi kolena mogu biti pod pritiskom jer su usmereni prema dole u dušek. Možete pokušati da ublažite pritisak na donji deo leđa stavljanjem jastuka ispod stomaka.

Spavanje na boku

Oni koji spavaju na boku možda su upoznati s ukočenošću i bolovima u ramenu. Dr Vukovič je rekao da se nikada ne smete oslanjati na bočnu stranu ramena. U suprotnom biste mogli staviti kompresiju na brahijalni pleksus – mrežu živaca u ramenu koji se spajaju s rukom i šakama – što bi moglo dovesti do utrnulosti.

Rekao je da bi se nos, brada i prsna kost trebalo poravnati kada spavate na boku, jer to drži kičmu neutralnom. Postavljanje jastuka između kolena održava bokove i kičmu usklađene i ublažava pritisak na zglobove. Preporučuje se da oni koji vole da spavaju u fetalnom položaju pokušaju više da izduže noge.

Spavanje na leđima

Ako spavate na leđima, biće vam drago da znate da se to smatra optimalnim položajem jer je težina ravnomerno raspoređena. Ali još uvek postoje neka područja koja biste mogli poboljšati.

Doktor Vukovič savetovao je da se ispod kolena stavi jastuk kako bi se ublažio pritisak na donji deo leđa. Doktor Vukovič je dodao da vam ruke nikada ne smeju ići iznad glave i ostati na stomaku ili dole uz bok.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*