Proverite da li pijete dovoljno vode, potrebno je da uradite samo jednu stvar

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vreme velikih vrućina imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tečnosti. Ali koliko tačno vode nam je potrebno? Jedan od načina da proverite da li ste dehidrirani jeste da uradite ovaj brzi test stiskanja kože.

Ako želite da proverite da li ste uneli dovoljnu količinu tečnosti u organizam uštinite kožu na ruci. Koža s normalnim tonusom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj. Blaga dehidracija prouzrokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj.

Drugim rečima – vreme je za tečnost.Međutim, postoje i drugi indikatori koji pokazuju da je telu potrebna voda.

Dermatologozi mogu na osnovu izgleda kože videti da li je dehidrirana, da li joj fali sjaj, vlažnost, ali ako je neko lajk to baš nije tako jednostavno.

U vrućim danima treba da pijemo više od predloženog minimuma, koji iznosi litar i po vode dnevno. Ono što je važno reći jeste i to da je teško popiti previše vode, tako da se možemo voditi onim, “što više, to bolje”

Voda je takođe najbolji način da se rashladite. Vodom iz slavine pređite preko dlanova i podlaktica. Osećaj je fantastičan, piše Zadovoljna.hr

Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana najbolje je da se sklonite u hladovninu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu pre i posle pomoći će telu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo “hormona sreće”, napominje. Krema za sunčanje pritom neće sprečiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*