Samo neprijatnost ili nešto zloćudnije: Zašto nam zuji u ušima i da li je to opasno!?

Oko 10% odraslih osoba ima neki oblik zujanja u ušima – pulsiranje, pištanje, šištanje, cvrčanje, žubor vode, fijukanje i slično. I to može biti veoma neprijatna i uznemirujuća senzacija, ali šta se krije iza nje?!

Prognoza zujanja zavisi od uzroka i vrste.

Koji su uzroci za pojavu zujanja u ušima?

Zujanje nastaje kada se desi neka od prepreka u prenosu zvuka od spoljna sredine do centara za sluh u kori velikog mozga. Na nivou slušnog kanala to može biti nakupljanje ušne masti (cerumena). U srednjem uhu to može biti upala, otoskleroza, oboljenje Eustahijeve tube, sekret u uhu.

U unutrašnjem uhu gde je i najveći broj uzroka mogu biti oštećenja završnih delova slušnog živca (staračka nagluvost, akustična trauma, akutna nagluvost, Menierova bolest).

Na daljem putu do centra u mozgu, mogu se naći mnogi uzroci: tumori slušnog živca, multipla skleroza, posledica povrede glave, vaskularna oboljenja, hipertenzija.

Vrste šumova

Šumove delimo na jednostrane i obostrane, a zatim na akutne i hronične. Hronični se dalje dele na ‘kompenzovane’ kada ih pacijent solidno podnosi i ‘dekompenzovane’ kada su nepodnošljivi i utiču na san, rad, raspoloženje, volju za životom.

U ovim slučajevima ih ne smete ignorisati: Evo kad bol u leđima ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme!
Lečenje tinitusa

Lečenje se sprovodi na nekoliko načina:

  1. Prema uzroku, kada se uzroci uklanjaju i time zujanje nestaje;
  2. Lekovima za podsticanje cirkulacije;
  3. U hiperbaričnoj komori – kod naglog gubitka sluha i zujanja;
  4. Tinitus ponekada predstavlja psihičko opterećenje i tada se leči antidepresivima;
  5. Ponekad se koristi i tinitus maskeri koji proizvode prijatne i sigurnije šumove;
  6. Slušnim aparatima koji pojačavaju šumove iz okoline;
  7. Tehnika potiskivanja ili tinnitus retrening terapjia koja se zasniva na činjenici da je slušni sistem postavljen tako da ne registruje sve zvukove iz okoline – selektuje ih (npr. zvuk frižidera, ili sata).

Na zujanje u uhu, ukoliko nije povezano sa krvnim pritiskom, ne utiče hrana i piće, a svako zujanje na prvom mestu zahteva pregled i audiološku obradu od strane otorinolaringologa.

DTL (nemačka tinitus liga) osnovana je 1986. godine i to je najveća nemačka organizacija za samopomoć. Razlog za njeno osnivanje bila je ignorisanje ovog problema od strane lekara. Zato, budite skeptični kod velikih obećanja za izlečenje, naročito ako je ponuđena terapija skupa i obećava trajan nestanak neprijatnosti.

izvor stil.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*