Sedam simptoma da unosite previše soli u organizam

Bez ove mešavine natrijuma i hlorida, mnoge od vaših omiljenih namirnica i obroka bile bi praktično bezukusne. Iako je reč o mineralu koji je ljudskom telu neophodan za normalno funkcionisanje, s njim ne treba preterivati. Našem organizmu je potrebno vrlo malo soli, mnogo manje nego što u proseku dnevno konzumiramo. Preporučeni dnevni unos soli ne bi trebalo da prelazi 5 grama. Budući da prevelika količina soli u organizmu može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, naročito onih koje se tiču kardiovaskularnog sistema i bubrega, važno je na vreme prepoznati simptome preteranog unosa ovog minerala.

U slučaju da imate neki od sledećih sedam simptoma, postoji velika šansa da iza njih stoji prevelika koncentracija soli u vašem telu.

Glavobolja

Nije neoubičajeno da glavni krivac za česte glavobolje bude višak soli u vašem organizmu.

Izražena žeđ

Nakon velikog unosa soli, vaši bubrezi moraju da izluče sav višak ovog minerala iz tela, što zahteva puno tečnosti.

Otečeno lice

Da li se budite sa otečenim licem dan nakon što ste jeli nešto veoma slano? So, naime, vezuje za sebe vodu koja se akumulira u ćelijama, što izaziva otečen izgled.

Rast težine

S rastom unosa soli, raste i neophodna količina vode za odbacivanje viška ovog minerala. Kada su našem telu potrebne veće rezerve vode, neizbežno je da će se to odraziti i na telesnu težinu, piše Aktivni.si.

Visok krvni pritisak

Prekomerni unos soli može povećati krvni pritisak, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nadutost

Slani obroci imaju tendenciju da izazovu neprijatno nadimanje stomaka, kao i otok prstiju na rukama ili nogama.

Kamen u bubregu

Konstantno visoki nivoi koncentracije soli u organizmu mogu izazvati stvaranje sitnih kristala u bubrezima jer dolazi do povećane količina kalcijuma u urinu, a sa rastom ovih kristala dolazi do formiranja kamena u bubregu, veoma nezgodnog oboljenja.

izvor prva.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*