Smiruje želudac, ubrzava metabolizam i poboljšava probavu

U prodavnicama zdrave hrane kupi 200 -300 grama lanenog semena. Svako veče dve kafene kašičice prelij sa dva decilitra obične ili prokuvane vode (sobne temperature) i poklopi posudu.

Tako treba da stoji preko noći jer će laneno seme pustiti blagu sluz. Ujutro procedi i popij tu tečnost. Evo kako lan deluje na organizam:

Seme lana je bogato proteinima, topljivim vlaknima, mineralima gvožđa i cinka, ali i vitaminima B1, B2, C, E i provitaminom A.Koristi kao dodatak žitaricama, koje konzumiraju oni koji drže dijetu ili žele bolje da pročiste organizam.

Odličan laksativ
Kako su bogata uljima i vlaknima, ova semena su i odličan laksativ. Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u lanu, imaju protivupalna delovanja. Mnoga klinička istraživanja su pokazala da s ovom biljkom možete da pomognete kod problema s visokim holesterolom i nekim srčanim bolestima.

Smiruje želudac
Lan je odličan način da smiriš želudac, obnoviš sluzokožu i poboljšaš svoje zdravstveno stanje. U toj sluzi se nalaze sva njegova lekovita svojstva. Ona obolelu sluznicu želuca oblaže, štiti i ublažava upale.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*