Šta znači škripanje zubima u snu

Škripanje zubima ili bruksizam može da se dogodi zbog velike količine stresa i anksioznost.

Šansa da se kod vas javi bruksizam, snažno škripanje zubima tokom noći veće su ukoliko ste pušač, konzumirate alkohol ili pak pijete previše kafe.

Bruksizam je uglavnom povezan sa stresom. Stres može da izazove stalnu brigu i razmišljanje, što može da utiče na telo i da izazove škrgut zubima dok spavate – rekla je Pajal Bala, stomatolog. Celodnevno škripanje zubima može negativno uticati na opšte zdravlje.

  • Dugotrajno škripanje zubima može da istroši gleđ na zubu i površini zuba, što bi moglo da dovede do povećane osetljivosti i oštećenja zuba – objašnjava Pajal.

Kako škripanje zubima prestaje?
Otkrijte osnovni uzrok

  • Kao što smo već rekli, bruksizam je obično uzrokovan stresom ili teskobom, stoga je važno pronaći koren problema – kako biste mogli da ga rešite.

Isprobajte vežbe opuštanja mišića

Druga mogućnost je isprobati vežbe opuštanja mišića, koje mogu biti lično korisne ako tokom dana škripite zubima.

  • Dakle, mogu pomoći određeni pokreti usta i vilice i vežbe koje je potrebno uraditi pre spavanja da bi se vilica opustila – kaže Pajal.

Poboljšajte higijenu spavanja

Konačno, bruksizam bi mogao biti simptom lošeg kvaliteta sna.

Ako provodite mnogo vremena ispred ekrana neposredno pre spavanja, to bi moglo podsvesno da naruši kvalitet sna što dovodi do škripanje zubima. Pokušajte da iskoristite nekoliko sati pre spavanja da se opustite, okupate, pročitate knjigu i pokušajte da se smirite – dodaje ona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*