Štapići za uši stvaraju lažan osećaj čistoće, dve metode mnogo bezbednije

Pored štapića za uši, lekari su videli da pacijenti koriste ukosnice, pincete, olovke, pa čak i slamčice za čišćenje ušiju. Nijedna od ovih metoda nije efikasna, a posebno su loši štapići za uši, koji čine više štete nego koristi. Oni pružaju osećaj zadovoljstva i čistoće, ali zapravo je to lažan osećaj.

Postoje neke metode čišćenja koje bi trebalo da izbegavate. Mnogi ljudi koriste kapice od olovaka, ključeve i igle za čišćenje ušiju. Međutim, svi ti predmeti mogu da se zaglave u ušima i naprave ozbiljnu štetu, poput oštećenja bubne opne.

Štapići s vatom mogu na različite načine da budu štetni za vaše unutrašnje uvo. Donosimo načine kako ih možete zameniti u svakodnevnoj rutini. Naipre da objasnimo zašto nije dobro koristiti štapiće.

  1. Prouzrokuju povrede: Možda zvuči neverovatno, ali štapići od vate mogu da oštete vaše srednje uvo, tačnije, uzrok su pucanja bubne opne. Prema studiji koja se bavila povredama uva izazvanim štapićem, oko 73% njih je povezano sa čišćenjem uva. To je veliki procenat ako se uzme u obzir da se istraživanje sprovodilo od 1990. do 2010. godine i da je proučavano više od 263.000 dece.
  2. Oni guraju ušni vosak dublje u uvo: Jedno od najkorisnijih svojstava ušnog voska je hvatanje i zaustavljanje rasta bakterija koje ulaze u uši. Deluje poput sigurnosne mreže koja sprečava bakterije da izazovu ozbiljne štete. Međutim, kada koristimo štapiće s vatom, guramo ušni vosak i bakterije dublje unutra, podstičemo ove bakterije da nam naškode. U ovom slučaju vrlo je moguće dobiti infekciju uva. Pored hvatanja i uklanjanja bakterija, kao što smo već spomenuli, ušni vosak takođe sprečava druge stvari, poput buba i prljavštine, da uđu u naše uši. Programirano je da se sama ukloni iz uva kad god se bavimo tom aktivnošću. U stvari se gura u spoljašnji ušni kanal, gde ga ispire običan tuš.

Šta da radite ako vam štapići za uši izazovu bol? Ako bol u početku nije jak i osećate da je podnošljiv, možete pokušati da uzmete lekove protiv bolova koji se prodaju bez recepta i vidite kako ide. Međutim, ako bol potraje i kasnije bude praćen ili prigušenim sluhom ili zujanjem u ušima, trebalo bi da pozovete lekara. Ovo može biti ozbiljnija povreda uva koja zahteva stručnu pažnju i savet.

Kako bezbedno očistiti uši? Ove 2 metode su dokazano najefikasnije i najbezbednije za upotrebu kod kuće:

-Koristite kapi za uši: To mogu biti bebi ulje, mineralno ulje ili glicerin, koje pažljivo ukapate u uvo. Svi oni će uspeti da omekšaju ušnu mast. 2 dana kasnije, možete koristiti špric da kapnete malo tople vode u uvo i nagnite glavu da voda izađe. Zatim ćete morati da očistite spoljašnji deo uva čistim peškirom.

-Koristite čistu maramicu: ušni vosak se ispere svaki put kada se tuširate, ali na ovaj način možete pomoći da uklonite i poslednje delove. Možete uzeti suvu maramicu, umočiti je u malo vode, a zatim očistiti spoljašnji deo uva.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*