Što je zdravije – pečeni i kuhani kesten

Gotovo da ne možemo zamisliti jesen bez mirisa pečenih kestena na ulicama. Pečeni, kuhani, u kolačima ili samo pire sa šlagom, ljubitelji ovog popularnog orašastog plodova gotovo da ne mogu reći koji im je najdraži način konzumacije ove namirnice.

No, jeste li se ikad zapitali što je zdravije – peći ili kuhati kesten? Kako bi iz njega dobili ono najbolje, ovo trebate znati.

Kesten spada u orašaste plodove, a specifičan je po tome što obiluje kalorijama, nema puno masti i jedini je orašasti plod bogat vitaminom C.

Hranjivost mu je velika zbog velike količine škroba kojeg ima više nego u krumpiru, a njegov udio u plodu kestena je čak 44 posto. To znači da će nam dati jako puno energije, no bez narušavanja linije. Osim toga, odličan je saveznik protiv lošeg kolesterola i ima dokazana protuupalna svojstva.

Kesten je bogat vitaminom A, B kompleks i C, sadržava puno folne kiseline i mnogo minerala. Bogat je kalijem i fosforom, a sadržava i manje doze kalcija, magnezija, sumpora, klora, željeza, bakra te mangana.

Ono najbitnije je njegova debela kora koja štiti sve nutrijente, jer ne propušta ni na viskom temperaturama. No, kad je u pitanju peći ili kuhati, zapravo je točan odgovor da trebate jesti i pečeni i kuhani kesten. Naime, kad se kuha, prilikom termičke obrade ispari nešto vitamina, dok kod pečenja kesten gubi malo minerala.

izvoe dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*