Što treba jesti kod glavobolje i migrene

Napadaji migrene i glavobolja za mnoge su noćna mora, znak da ste pod stresom i da vam treba odmor. Osim lijekova, postoje i prirodna rješenja koja bi vam mogla olakšati bol.

Disanje

Kada osjetite da počinje glavobolja, lezite, zatvorite oči i svjesno se počnite opuštati. U isto vrijeme dišite polako i duboko. Vježbajte ovu jednostavnu tehniku ​​disanja što češće možete i primijetit ćete da su vaše glavobolje rjeđe.

Akupresura

Kažiprstom pritisnite točku trećeg oka, točno između obrva, i držite pritisak oko jedne minute. Pritom duboko dišite.

Oprezno s vinom i sirom

Smanjite konzumaciju alkohola i kave, izbacite vino i sir. Konzumirajte namirnice koje su bogate vodom – jedite krastavce, kupus, tikvice, patlidžane, lubenice, naranče, jagode.

Sok od grejpa

Istraživanja su pokazala da svježi sok grožđa ublažava glavobolju. Uzmite svježe bobice grožđa, pomiješajte ih u blenderu s malo vode i imat ćete potencijalno učinkovit napitak protiv migrene.

Jedite orahe

Orasi, bademi, indijski oraščići, pistacije i lješnjaci trebali bi se što češće naći na vašem jelovniku ako imate migrene. Svi orašasti plodovi djeluju na ublažavanje trenutnih bolova i smanjenje rizika od novih. Većina orašastih plodova sadrži salicin, koji djeluje kao prirodni analgetik.

Nadoknadite magnezij

Ljudi koji se žale na glavobolje i migrene često imaju manjak magnezija. Stoga jedite hranu poput banane, chia sjemenki, tofua, brokule, bundeve.

Neugodno stanje
Glavobolja je najčešća neurološka bolest i jedan od najčešćih razloga posjeta ordinaciji obiteljskih liječnika. Prema epidemiološkim podacima 50% populacije ima glavobolju barem jednom godišnje. Istraživanja također pokazuju da je najmanje 10% odraslih iskusilo neku vrstu ograničenja zbog jačine njihove glavobolje, a 3% populacije svakodnevno živi s glavoboljom.

Tenzijska glavobolja je najčešća vrsta glavobolje, blagog do umjerenog intenziteta. Javlja se na cijeloj površini glave.

Migrene su pulsirajuće glavobolje jakog intenziteta smještene u jednom području glave koje prate simptomi poput mučnine, osjetljivosti na svjetlost i buku.

Cluster glavobolju (višestruku glavobolju) karakterizira pojačani intenzitet, iznenadni početak i ponovljeni ciklični napadi.

Bol u sinusima manifestira se u području sinusa i mijenja svoj intenzitet ovisno o naglim pokretima glave.

Sekundarne glavobolje uzrokuju stanja poput encefalitisa ili traume mozga.

Postoje različiti tretmani za glavobolje i migrene, ovisno o njihovom uzroku i simptomima. To može uključivati ​​uzimanje lijekova protiv bolova, kao što su acetaminofen ili ibuprofen, i lijekove za ublažavanje migrene, kao što su triptani.

Osim lijekova, osobe s migrenom često se savjetuje da izbjegavaju okidače, kao što su alkohol, kofein, određena hrana i stres. Opuštajuće tehnike poput meditacije, dubokog disanja i masaže također mogu pomoći u ublažavanju simptoma glavobolje i migrene. Ako osoba doživljava česte ili teške glavobolje, trebala bi potražiti savjet liječnika.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*