Svaka četvrta žena može da ima ovaj problem

Pored poteškoća za začećem, policistični jajnici mogu biti okidač za razvoj hroničnih bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca, a takođe mogu izazvati rast dlaka na licu i telu, kao i ćelavost.

Statistike pokazuju da između 2-26% žena starosti od 15-44 godine ima problem sa policističnim jajnicima.

Šta uzrokuje sindrom policističnih jajnika?
Uzrok nastanka policističnih jajnika nije sa sigurnošću utvrđen ali se veruje da ga treba tražiti u genetskoj predispoziciji i određenim zdravstvenim stanjima kao što su insulinska rezistencija, česte upale i prekomerna težina.

Istraživanja pokazuje da se policistični jajnici generacijama javljaju u porodicama i da mnogi geni utiču na njihovu pojavu a da čak 70% žena za policističnim jajnicima ima insulinsku rezistenciju.

Insulinska rezistencija se javlja zato što ćelije ne mogu pravilno da koriste insulin. Usled toga, pankreas proizvodi više insulina za kompenzaciju a dodatni insulin pokreće jajnike da proizvode više muških hormona. Kao glavni uzrok insulinske rezistencije navodi se gojaznost.

Najčešći simptomi policističnih jajnika su:neredovne menstruacije (manje od 8 menstruacija godišnje);jako krvarenje tokom menstrualnog ciklusa;dlake na licu i telu (uključujući leđa, stomak i grudi);povećanje telesne težine;muška ćelavost;tamne mrlje na koži;glavobolje

Posledice i uticaj policističnih jajnika na zdravlje

Policistični jajnici su jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žena. Pored toga, čak 80% žena sa policističnim jajnicima pati od metaboličkog sindroma koji uključuje visok šećer u krvi, visok krvni pritisak, nizak HDL (dobar) holesterol i visok LDL (loš) holesterol.

Sindrom policističnih jajnika odgovoran je i za apneju u snu (pauze disanja tokom noći), kancer endometrijuma i depresivna stanja.Takođe, policistični jajnici mogu otežati trudnoću i povećati rizik od komplikacija u trudnoći, uključujući i rizik od pobačaja.

Dijagnoza i lečenje policističnih jajnika
Policistični jajnici se dijagnosticiraju ginekološkim i ultrazvučnim pregledom, kao i testovima krvi.

Lečenje policističnih jajnika podrazumeva promene u načinu ishrane, uključujući i upražnjavanje nekog oblika fizičke aktivnosti. Gubitak od samo 5-10% telesne težine može dovesti do poboljšanja stanja.Prema sprovedenim istraživanjima, dijete sa malo ugljenih hidrata pokazale su se kao veoma efikasne za gubitak težine, snižavanje nivoa insulina i samim tim ublažavanje sindroma policističnih jajnika.

Najbolje je zdravu ishranu kombinovati sa vežbanjem. Nekoliko studija je pokazalo da samo 30 minuta vežbanja, 3 dana nedeljno može pomoći ženama sa sindromom policističnih jajnika da izgube na težini, smanje nivo šećera i poboljšaju ovulaciju.Pored toga, u lečenju se može koristiti medikamentna terapija odnosno kontracepcijske pilule i lekovi za dijabetes koji mogu pomoći da se kod žene uspostavi normalan menstrualni ciklus.

Ukoliko druge terapije ne daju očekivane rezultate, lekar može predložiti hiruršku intervenciju koja uključuje bušenje jajnika, najčešće laserom kako bi se obnovila normalna ovulacija. Preporuka je da sa lečenjem sindroma policističnih jajnika treba krenuti što ranije.Obavezno posetite lekara ukoliko imate neredovne cikluse, maljavost po licu i telu, pokušavate da zatrudnite više od 12 meseci a niste uspeli. Takođe, obratite pažnju i na simptome dijabetesa kao što su prekomerna žeđ ili glad, zamagljen vid ili neobjašnjiv gubitak težine.

Ukoliko se na osnovu pregleda i testova krvi, potvrdi postojanje policističnih jajnika, izabrani lekar će vam prepisati odgovarajuću terapiju a redovnim vežbanjem i podizanjem kvaliteta života na viši nivo možete značajno doprineti ublažavanju simptoma i posledica ovog poremećaja.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*