Tri položaja spavanja za manji bol u leđima

Važnost zdravog sna teško se može preceniti. Vaš sledeći dan će direktno zavisiti od toga koliko se odmarate noću.

Mnogo faktora utiče na dobar san, od vremena do kvaliteta samog jastuka. U stvari, nije samo ovo važno, već i u kom položaju spavate. Vreme je da naučite kako pravilno spavati.

Spavajte na boku sa drugim jastukom između kolena
Počnimo sa nestandardnim načinom. Ako vam je neprijatno da spavate na leđima, okrenite se na bok i stavite jastuk između kolena. Istovremeno, vredi pokušati da prevaziđete želju da spavate na istoj strani, inače mogu nastati ozbiljni problemi, uključujući neravnotežu mišića ili čak skoliozu. Spavanje na boku jednostavno ne donosi nikakvu korist, glavni trik je dodatni jastuk koji će vam pomoći da karlicu i kičmu držite u optimalnom položaju.

Spavajte na stomaku sa jastukom ispod stomaka
Dobra vest za one koji vole da spavaju na stomaku je da se i ova opcija može rehabilitovati. Međutim, postoji verovanje da ovo držanje izaziva bolove u leđima, jer se povećava opterećenje na vratu. Ako vam je zaista zgodno da spavate na ovaj način, onda ne treba forsirati i nasilno spavati na drugačiji način. Samo zgrabite još jedan jastuk i stavite ga ispod stomaka da biste ublažili pritisak sa leđa. U ovom slučaju možete koristiti jastuk ispod glave. Ako patite od osteohondroze, onda je ova opcija optimalna, jer će pomoći u oslobađanju napetosti između diskova kičme.

Spavajte na leđima sa jastukom ispod kolena
Ako osećate opuštenost samo dok ležite na leđima, nastavite u istom duhu, samo malo menjajući uobičajenu rutinu. Jastuk ispod kolena će vam pomoći da vaša kičma bude opuštena i donji deo leđa savijen, a za dodatnu podršku možete staviti mali umotani peškir ispod donjeg dela leđa. U ležećem položaju, težina tela je ravnomerno raspoređena, pa će pritisak na kičmu biti značajno smanjen.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*