Usne su vam ISPUCALE: Promenite sledeće navike

Čim temperatura padne, mnoge žene primećuju crvenilo, svrab ili neprijatno peckanje usana. Za razliku od one na ostalim delovima tela, koža na usnama je osetljiva i tanka. Ona je stalno izložena stresnim faktorima iz okoline poput hladnog vetra i suvog vazduha. Usne nemaju lojne žlezde koje ostatku kože obezbeđuju prirodnu vlagu. Zato, ako ih pravilno ne hidriramo, postaju sklone pucanju.Pored vremenskih uslova, na ispucale usne utiču i iritacije koje mogu biti rezultat štetnih navika (često oblizivanje ili grickanje usana kada smo nervozni). Na isušivanje kože utiče i prekomerno izlaganje suncu, alergijski dermatitis (može biti izazvan i pastom za izbeljivanje zuba), metaboličke bolesti poput poremećaja štitne žlezde ili nedostatak kompleksa vitamina B. Neretko, ispucale usne su alergijska reakcija na kozmetičke proizvode ili hranu (mango, citrusi i cimet).

Kako sprečiti da usne budu suve i ispucale?

Brinite o njihovoj hidrataciji i redovno koristite hipoalergene balzame bez mirisa. Bilo da odaberete ulje ili neku grožđanu mast, stavljajte je nekoliko puta dnevno. Ne čekajte da usne počnu da vas peku i bole da biste se toga setili. Neka mackanje postane svakodnevna navika koju nećete preskakati.
Izbegavajte ruževe i sjajeve koji sadrže eukaliptus, lanolin, salicilnu kiselinu i veštačke mirise. Odaberite proizvod od prirodnih sastojaka. Za negovane usne važan je i optimalan unos vode. Ako je u telu nema dovoljno, to će se odraziti i na kožu. Lečenje ispucalih usana može trajati duže ili kraće, ali, da biste zaista rešili problem, morate otkriti tačan uzrok. Ako sumnjate na iritaciju ili alergijsku reakciju, promenite ruž i izbegavajte žvake i vodicu za ispiranje usta na bazi mente. Ukoliko ne uspete samostalno da rešite problem, posetite dermatologa.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*