Utvrđeno zbog čega muškarci slabije podnose bol

Žene imaju jači imunitet od muškaraca. Osim toga, na njih bolje deluju vakcine i brojni medikamenti, tvrdi profesor Piter Džonson iz britanskog Instituta za istraživanje kancera.

Prema studiji Univerziteta u Lidsu, muškarci češće umiru od malignog melanoma nego žene, a stručnjaci veruju da je “krivac” za to testosteron, takozvani muški hormon.Muški imunitet, inače, slabije se brani od kancerogenih ćelija i ne uspeva da zaustavi njihovo širenje u telu, poput ženskog. To bi mogao da bude i razlog zašto više umiru od melanoma.

Dve strane medalje
“Maligni melanom izrazito je povezan s imunitetom. Zbog testosterona muškarci imaju više dlaka, četvrtaste brade, ali i slabiji imunitet”, objašnjava profesor Džonson.Tokom ispitivanja na životinjama, naučnici su blokirali delovanje testosterona i otkrili da takav postupak ubrzava oporavak imuniteta od hemioterapije.

Ipak, negativna strana jakog ženskog imuniteta jeste njihova sklonost oboljevanju od autoimunih bolesti, pokazuje studija Univerziteta Fridrih Šiler u Jeni.Nežniji pol češće pati i od hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa…

Efikasnija terapija
Na koji način testosteron ometa imunitet nije utvrđeno, ali stručnjaci veruju da otkriće može pomoći u stvaranju efikasnije terapije za muškarce. Uz to, zaključeno je da testosteron igra i značajnu ulogu u tome što žene bolje podnose viruse (grip i korona).

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*