Voće koje je preko potrebno koži : Sprečava rani gubitak kolagena i briše bore

Preparati za kožu neizostavni su deo svakodnevne rutine nege kože. Skoro da svako zna koliko je bitno hidrirati lice i zaštiti ga od štetnog značenja. Ali, neophodno je i da preko hrane obezbedimo koži određene vitamine i minerali koji su joj neophodni. Pojedini dermatolozi smatraju da određeno voće sadrži materije koje sprečavaju gubitak kolagena i bitno mogu usporiti starenje kože.

Citrusi
Ovo voće obiluje vitaminom C, pa je zarad celokupnog zdravlja potrebno unositi više limuna, grejpfruta, pomorandži i sl. Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 odsto.

  • Poznato je da vitamin C podstiče proizvodnju kolagena što pomaže poboljšanju ukupnog izgleda finih linija i bora – objasnila je poznata dermatološkinja Mariza Garšik.

Borovnice

  • Pored toga imaju i puno antioksidansa koji mogu održati vašu kožu hidriranom i blistavom – stoji u članku koji je nedavno objavljen u “Cleveland Clinic”, gde se dodaje da mogu da pomognu i u kontroli nivoa holesterola i šećera u krvi – piše poznati “MSN”.

Borovnice su odličan izvor vitamina C, vlakana i sadrže mnogo antioksidanata. Istraživanja kažu da čuvaju kognitivne funkcije, pozitivno deluju na zdravlje srca. Njihova duboko plava boja potiče od antocijanina, ključnog antioksidansa.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*