Za želudac i štitnjaču: Upute za pripremu domaćeg orahovca

Liker od oraha, poznat kao orahovac, se u narodnoj medicini već dugi niz godina koristi kao koristan lijek za štitnu žlijezdu.

Nedozreli plodovi oraha, s mekanom sredinom, prirodno su bogatstvo vitamina C i joda.

Liker od oraha jednako je djelotvoran i u liječenju probavnih smetnji, od proljeva, zatvora, žgaravice, nadutosti, pa sve do grčeva i želučanih infekcija.

Donosimo vam najpoznatiji, izvorni narodni recept, koji možete nadopunjavati sastojcima po želji (vanilijom, komadićima narandže…

Sastojci koji su vam potrebni:

40 mladih, zelenih oraha,800 g smeđeg šećera,4 klinčića,1 limun, izrezan na ploške,1 litar domaće rakije

Kako ga pripremiti:

Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite na polovine. Limun operite, izrežite na ploške. Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčiće i domaću rakiju i dobro promiješajte, kako bi se šećer što bolje rastopio.

Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan je malo protresite, ali nemojte otvarati.Nakon 40 dana liker procijedite kroz gazu i prelijte u bocu te držite na tamnom i hladnom mjestu.

Za prirodno liječenje štitne žlijezde potrebno je piti jednu rakijsku čašicu likera dnevno, ujutro, natašte.Kod želučanih tegoba i anemije preporučena doza je jedna čašica ujutro i jedna uveče.

Dodatni savjeti

Zelene orahe berite početkom juna jer su tada najljekovitiji. Neka budu zdravi plodovi bijele boje kada ih presiječete.

U liker osim oraha, komovice i šećera možete dodati malo karanfilića, štap vanile, cimet ili osušenu koru narandže.

Veoma zanimljiv napitak ćete dobiti i ako se u procijeđenu tečnost doda i 700 ml crvenog vina ukuvanog sa 1/2 kg šećera. Orahova rakija se može napraviti i od ekstrakta oraha. Jedan decilitar ekstrakta pomiješajte s litrom komovice ili lozovače.

Drugi način je da dva decilitra ekstrakta pomiješate sa pola litra rakije. Ušpinujte sa 200 grama šećera i pola litra vode. Pomiješate i ostavite da odstoji dvije do tri nedjelje.

Izvor: nezavisne.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*