Za živce i želudac, glavobolju i bol u grudima: 3 napitka

Malo je toga što jabuka ne može da izliječi.To se jasno vidi iz zapisa našeg čuvenog narodnog ljekara Vase Pelagića iz čije vam bogate riznice prenosimo tri recepta za ljekovite napitke.

“Iskaz nauke i praktike o velikoj koristi jabuke treba da nas pouči da se uvijek koristimo ovim divnim rodom, kog možemo imati svake godine po nekoliko mjeseci”, pisao je veliki Vasa Pelagić. “One su podjednako važne i kao hrana i kao začin, a i lijek”, tvrdio je.

Prvi recept:

Protiv nesanice, glavobolje, jake kijavice i navale krvi u glavu treba piti jabukovaču tri do četiri dana, prije i poslije podne. Ova kafa se priprema kao i svaka druga – zrele jabuke se isjeku na tanke kriške i dobro osuše, a zatim utucaju u prah pa se od njega priprema topli napitak.

Drugi recept:

U sok od jabuke dodati malo mirođije i šećera pa uzimati po kašiku tri puta dnevno da bi se ublažio kašalj i bol u grudima.

Treći recept:

Domaća šira ili jabukovača je bezalkoholno piće od divljih jabuka koje stoje na hladnom (najbolje bi bilo u bačvi) prelivene vodom, pa fermentiraju. Voda se doliva, a šira može da se pije tokom cijele zime. Ova šira liječi, tvrdio je Pelagić, mnoga spoljašnja i unutrašnja zapaljenja, čisti krv i jača želudac.

Izvor: lovesensa.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*