Zašto je dobar BATAT? Slatki krompir koji može mnogo da nam pruži

Slatki krompir je slatko, skrobno korenasto povrće koje se uzgaja širom sveta. Najčešće je narandžaste boje, ali može biti i beo i ljubičast. Batat je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima.

Zašto je dobar batat?

Nasuprot teškom i skrobnom krompiru, slatki krompir nije težak za ishranu, ne izaziva probleme u stomaku, ne stvara osećaj nadutosti i nije uzrok gojaznosti. Sve više se preporučuje kao deo dijeta i posebnih režima ishrane.

Batat i zdravlje očiju

Slatki krompir je bogat beta-karotenom, to je ono što mu daje narandžastu boju. Kada jedemo beta-karoten, naše telo ga pretvara u vitamin A, koji se zatim koristi za formiranje receptora za detekciju svetlosti u oku. Ovo je važno za noćni vid i održavanje zdravlja oka.

Batat i probava

Slatki krompir je bogat vlaknima, za koje se pokazalo da promovišu zdrav sistem za varenje. Visoki nivoi biljnih sterola (fitosterola) u slatkom krompiru mogu da imaju zaštitni efekat na probavni sistem.

Dijabetes tipa 2

Zanimljiva otkrića sugerišu da umerena konzumacija slatkog krompira i listova slatkog krompira može da poboljša regulaciju šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Međutim, potrebno je više dokaza iz kako bi se potvrdili ovi nalazi.

Batat i imunitet

Pošto je bogat beta-karotenom, slatki krompir takođe može da pomogne u podršci imunološkoj funkciji. To je zato što je vitamin A važan za održavanje integriteta sluzokože u respiratornom sistemu i crevima.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*