Zašto se stalno osećate umorno

Da li se redovno vraćate kući sa posla i osećate se kao da nemate energije ni za šta, a čišćenje ili vežbanje izgledaju kao nešto iz vedra neba? Ili se ujutru budite bez energije? Niste jedini. Svi su ranije iskusili ovaj osećaj. Ali nije reč o nagomilanom umoru. Postoji razlika, ovaj osećaj se javlja posle teškog treninga snage, podigli ste nekoliko tona gvožđa ili ako je to redovna pojava i ne znate uzrok.

  1. Loša ishrana
    Ono što jedete ima značajan uticaj na to kako se osećate. To je kao auto. Ne možete očekivati da radi kako treba ako ga „hranite“ gorivom niskog kvaliteta.gustina. U praksi to znači da se uz takva jela dobija veliki broj kalorija u relativno maloj količini, koje potiču od šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i nekvalitetnih masti. Dakle, nema ništa iznenađujuće. Pored toga, takva hrana obično ima relativno malo vlakana i mikronutrijenata kao što su vitamini ili minerali. NJihov nedostatak opet može biti povezan sa umorom, kao i gojaznošću, što nije neobično za ljude koji konzumiraju ovu vrstu hrane. Ultra-obrađena hrana bogata šećerom i mastima stimuliše centar nagrađivanja u mozgu. Takva hrana olakšava ljudima da jedu, što može dovesti do povećanja telesne težine.

Umor takođe može biti povezan sa netolerancijom na hranu ili veličinom porcije. Pored navedenih razloga, određene namirnice mogu izazvati i nedostatak energije nakon jela, posebno u slučaju intolerancije. Umor često pogađa ljude sa netolerancijom na gluten ili celijakijom. Pored dijagnoze lekara, test samodijagnoze može pomoći da se utvrdi da li se dijeta bez glutena pravilno poštuje ili je problem.

  1. Premalo ili previše pokreta
    Da li provodite dan i veče na kauču jer ste umorni od posla? Moguće je da je ova (ne)aktivnost pravi razlog vašeg umora. Sedeći po ceo dan za računarom i razmišljajući, čovek se često psihički umori. Upravo fizička aktivnost može biti odličan način da se oslobodite umora i povećate subjektivnu količinu percipirane energije. To potvrđuju i studije usmerene na osobe sa sedentarnim načinom života, u kojima su istraživači propisali redovnu aktivnost. Tada su ovi ljudi imali značajan porast energije i smanjen umor.

Opet, možda ćete osetiti da vas ovaj trenutak ne tiče, jer svakodnevno radite na sebi. Međutim, pretreniranost je još jedan uzrok umora i nedostatka energije. Ako trenirate intenzivno, vaša nevoljnost da trenirate se povećava, gubite motivaciju, umorite se i rezultati vam se ne poboljšavaju, možda ste samo doživeli pretreniranost.

  1. Nesposobnost za planiranje
    U početku može biti veoma teško naučiti kako pravilno upravljati vremenom. Međutim, to je efikasan metod koji će vam pomoći da odredite prioritete, smanjite nivo stresa, a samim tim i umor. Pored toga, imaćete vremena i za aktivnosti u kojima uživate. Ako doživljavate čest umor, stres, poteškoće sa koncentracijom ili spavanje, možda imate samo jedan od mogućih uzroka. Ova svest je prvi korak za početak rada na promeni.

Na početku svake nedelje (ili dana) navedite sve aktivnosti koje želite da radite i podelite ih u 3 kategorije:

Hitno – Ova kategorija uključuje najvažnije zadatke koji se ne mogu odlagati. Primeri uključuju krajnji rok za angažovanje na projektu na kojem radite šest meseci, ili poslednji mogući dan za plaćanje računa za struju pre nestanka struje. Idealno je završiti sve zadatke pre nego što postanu hitni. Većina stresa je uzrokovana hitnim zadacima.

Važno – u ovoj kategoriji nalazimo radnje koje za nas imaju neko značenje. Ovo može uključivati obuku ili sastanke. Istovremeno, ovo uključuje slučajeve koji postaju hitni u slučaju dugog odlaganja.

Najmanje važno – Ova kategorija uključuje aktivnosti koje biste želeli da radite, ali ne smatrate važnim. Peškiri za peglanje, na primer – čak i ako ih ne peglate, nije važno.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*