Zbog čega bi banane trebalo jesti svakog dana

Banana je jedna od najpopularnijih vrsta voća u kojoj uživaju odrasli i deca.

Slatkastog su ukusa i mogu se kombinovati u različitim jelima, ali se mogu jesti i samostalno. Kao hrana, uobičajeni su izbor mnogih pojedinaca koji redovno vežbaju, a dve dijetetičarke otkrivaju šta se dešava s telom ako se banane jedu svaki dan.

Ako svakodnevno konzumirate banane, možda ćete tokom vremena primetiti neke od ove četiri zdravstvene prednosti.

Imaćete više energije

Dijetetičarka Suprija Lal ističe da su banane “odličan izvor raznih minerala, vlakana i vitamina, ali su posebno poznate po sadržaju kalijuma. Unošenje kalijuma ishranom od suštinskog je značaja za rad mišića i celokupnu funkciju tela. Oni koji su često fizički aktivni treba da jedu banane često jer kalijum u njima pomaže u oporavku mišića i sprečava grčeve”.

Štaviše, ona ističe da će oni koji ne unose dovoljno kalijuma češće biti umorni i imati grčeve u mišićima.

Mogli biste bolje variti

Kalijum nije jedina korisna hranljiva materija po kojoj su banane poznate; one sadrže i znatnu količinu vlakana. “Banane su moćan izvor vlakana, koja apsolutno mogu da pomognu u procesu varenja. Vlakna pomažu u pokretljivosti i masi stolice, što znači da mogu pomoći u održavanju zdravog sistema za varenje”, objašnjava Suprija Lal.

S njom je saglasna i dijetetičarka Alison Tibo, koja je istakla da banane pored vlakana sadrže i prebiotike, koji pozitivno utiču na creva. Prebiotici podržavaju crevni mikrobiom, koji je važan za normalno funkcionisanje digestivnog sistema, ističe Alison Tibo.

Ako jedete jednu bananu svaki dan, s vremenom biste mogli da smršate

Ako pokušavate da smršate na zdrav način, uključivanje banana u ishranu je odlična opcija za to. “Banane mogu podržati zdrav gubitak težine kada se pravilno kombinuju s proteinima, vlaknima i zdravim mastima”, kaže Alison Tibo.

Ovo voće je bogato otpornim skrobom koji podržava zdrav nivo šećera u krvi i sprečava energetske skokove i padove. Ovi skokovi mogu dovesti do nagomilavanja masti, žudnje za hranom, prejedanja i želje za šećerom i ugljenim hidratima, izveštava Parade.

Nećete biti bolesni tako često

Jedući banane svaki dan podržavate imuni sistem zato što banane podržavaju zdravlje creva, ali i zbog hranljivih materija koje se nalaze u ovom voću.

“Banane su odličan izvor hranljivih materija, uključujući kalijum, magnezijum, vitamin C, bakar, vitamine B i antioksidante. Svi ovi hranljivi sastojci podržavaju imuni sistem, tako da je uključivanje banana u vašu ishranu mali način da pomognete vašem telu da se zaštiti od štetnih virusa i infekcija”, ističe Alison Tibo.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*