‘Zeleno blago’ za ljepšI ten I mladolikost

Gotovo da nema osobe na našem podneblju kojoj jutarnja kava nije “ritual koji se ne preskače”. Iako smo mnogo puta pisali o dobrobitima kave, uvijek postoje i alternative za one (rijetke) kojima kava nije ukusna. Riječ je o “matcha čaju”.

Matcha je fino mljeveni prah od posebno uzgojenih i obrađenih listova zelenog čaja, koji se tradicionalno konzumiraju u istočnoj Aziji. Biljke zelenog čaja koje koriste za matchu uzgajaju se u sjeni tri do četiri tjedna prije berbe. Tijekom obrade uklanjaju se stabljike i žilice.

Matcha čaj sadrži katehin, karotin i vitamine A, B, C i E pa ima veoma ljekovita svojstva. Osim što sadrži veliku količinu antioksidansa, potiče probavu i metabolizam te pomaže u sagorijevanju kalorija.

Šalica čaja ima smirujuće i opuštajuće djelovanje, podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Odličan je u borbi protiv virusa i bakterija, bogat je dijetalnim vlaknima te pomaže u snižavanju kolesterola i visokog šećera u krvi.

Kava je prirodni diuretik, dehidrira organizam, a to znači da može ubrzati starenje. To ne znači da šalica kave stvara bore, naročito ako se konzumira uz vodu. Matcha je s druge strane bogata antioksidansima, sprječava razna negativna stanja te čini ten ljepšim.

Samo tjedan dana od trenutka od kada s kave prijeđete na ovaj čaj vidjet ćete određene promjene. Energija će biti na znatno višoj razini, a ten će vam sigurno zasjati.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*